Härligt väder och små synder

Många promenader blir det. På lunchen i fredags traskade jag troget på, ingen jympa eller jogg :(
Tog en låååång prommis på fredag kväll medan farsan bytte däck på min bil. Styrde stegen ner till ICA och släpade hem tre kassar mat och kattsand. Kanske inte det allra smartaste jag kunde ha gjort för värken under foten kom tillbaka men jag rörde iaf på mig. Fick en sjutusan träningsvärk i armarna dagen efter och en svullen långfingerled men lite får man väl tåla.
I lördags åkte jag och tre andra glada Friskisfunkisar upp till Uppsala för att delta i Vär(l)dens prat i Friskis lokaler. Spännande att se hur dom har det i Uppsala och dessutom få se lite av staden. Har ju bara åkt E4 rakt igenom..........vi skulle börja med ett hemligt träningspass och vi spånade i bilen på väg upp vad det kunde vara för nåt. Ett hederligt vanligt jympapass borde ju vara det rimligaste men oj så fel vi hade. Vi skulle köra ett DANSPASS!! Gissa om ngn (läs Mayumi) blev överlycklig! Så lycklig att jag skrek rakt ut "jaaaa!". Så , då  hade jag lagt ribban för den dagen. Som tur var så skrattade alla med mig och inte åt mig ;) Eller var det kanske tvärtom?
Så med hoppförbud och kiropraktorns förmanande ord som malde i bakhuvudet dansade jag mig stelt genom hela passet. Man e ju ingen Ginger Rogers precis och många felsteg blev det men jag hade KUL! Tyvärr hade just den här ledaren liiite för mkt rokabilly musik i sitt pass.....trist men det funkade ändå.
Efter dusch och lunch fortsatte dagen med föreläsningar, gruppdiskutioner och allmän info. Jag var helt slut när jag kom hem igen på kvällen. Efter middagen somnade jag i fåtöljen.....pinsamt men så var det.
Igår tog jag en lång stavgångsrunda i eftermiddagssolen och jag passade faktiskt på att nosa på mitt femkilometersspår i skogen. Mmmmm dofterna, blommorna, fåglarna, träden och den friska luften. Jag stavde på snabbt och testade intervaller mellan lyktstolparna. Zickzackade mig uppför branta backar och saktade ibland in lite för att kunna njuta av naturen. Det blev totalt ca 7 km. Svettig blev jag och idag har jag dragits med jorden träningsvärk. Musklerna har fått börja jobba på andra sätt nu när jag är rak i kroppen igen och det känns riktigt rejält.
Sista kiropraktorbesöket idag, jag är fortfarande rak och kan börja jogga på torsdag. Tills dess blir det stavgång, spinning och lunchprommisar!! :)

Nu ska en trött Mayumi sova.

Med båda fötterna på jorden...

Sådärja. Idag stretchade kiropraktorn ut musklerna så att jag nu når ner till marken även med mitt vänstra ben. Vilken skillnad! Jag står platt på marken!! :) Och jag är rak i kroppen!!
Fick även en stretchövning för mina strama lårbensmuskler fram som nu behöver sträckas ordntligt. Ingen stretch av rumpa än dock. Det är dom musklerna som just nu håller mig upprätt!!

Jag har promenerat ganska duktigt den här veckan. Har dock inte hunnit med stavgång men i tisdags bokade jag mig på ett bas pass spinning. Det gick alldeles strålande. Det rasslade till lite i ländryggen men det var bara helt naturligt fick jag veta idag.

I måndags kväll gjodre jag teoriprovet på Friskis. Satt i en timme, fyllde i alla frågor jag kunde svaren på först. Gick sen igenom de jag var mindre säker på och slutligen kontrollerade jag alla frågor och svar en sista gång innan jag kände att jag det fick räcka.
Igår fick jag hem mitt resultat...........44 rätt av 50. Jag behövde 33 för att bli godkänd! Wohooooo!!
Så himla skönt att ha det gjort!! Nu kan jag åka till Bosön och koncentrera mig på nästa steg :)

Ingen träning igår eftersom det var kvällskola. Sista lektionen dock, sen tentan om två veckor.

Hade tänkt träna ikväll men ska stå i repan på Friskis. Typiskt. Nåja, imorrn blir det nån form att aktivitet. Bokat och bestämt.

Dock har jag fortfarande jogg och jympa förbud. :(

En intensiv dag

Började dagen med att bli väckt klockan 4 av ena katten som tyckte att det var färdig sovit för natten. Kravlade mig upp ur sängen kl. 6 med stora påsar under ögonen. Väl inne på jobbet hann jag med en kopp kaffe innan jag fick rusa till min naprapattid. Det krävdes inte mkt förklaring angående mitt problem förrän han fattade. Jag fick ställa mig med båda fötterna på en slags platta på golvet. På så vis kunde han mäta obalansen i min höft. Det visade sig att jag stöder ca 31 kg på vänster ben, 34 kg på höger. Det säger typ allt. Fatta att jag får ont i höger fot näst jag springer. När jag låg ner fick jag veta att det skiljde ca 0,5 cm mellan båda ben. hade jag varit otränad och denna skillnad kommit pang bom hade jag gått med ryggskott nu. Tack och lov är jag mer tränad och denna förändring har kommit successivt under en lång period. Han sträckte tillbaka ungefär hälften nu och sen ska jag tillbaka två ggr till innan jag ska vara helt återställd igen. Det var inga problem enligt honom. Dessutom hinner jag fixa det innan jag åker på nästa utbildningskurs vilket lättade mitt oroliga sinne mycket. Så nu får jag inte springa, göra utfall, jympa eller på något annat sätt tungt belasta höften. Snabba promenader typ stavgång och cykling går alldeles utmärkt dock, han tom rekommenderade det vilket också var en enorm lättnad.På köpet så hittade han även en låsning i två revben i ryggen som han löste upp. Nu borde det vara lättare att andas tyckte han. Fatta, jag som haft såna andningsproblem när jag joggat i år......där kanske är en del av förklaringen :) Behöver jag säga att de två knaken i ryggen kändes enormt skönt? En liten muskelspänning i halsen fick också en lösning så jag traskade glad i hågen därifrån. Hela dagen har jag promenerat, rört mig så mkt jag bara kan och försökt undvika tunga lyft och snedvridningar.
Det var en helt underbar kväll helt perfekt för stavgång men jag skulle in och göra mitt teoriprov. Det blev aldrig av igår eftersom det hade försvunnit. Ingen visste vart det hade tagit vägen och ingen kunde hitta det. Imorse dök det upp och nu har jag äntligen fått det gjort. En timme tog det mig. 50 frågor totalt. Jag gick igenom allt tre ggr, funderade lite extra på de kluriga frågorna och sen beslutade jag mig för att lämna in det innan min hjärna började stressa allt för mkt och blanda ihop alla begrepp. Det känns som att jag faktiskt har klarat det. En snabb genomgång och jag kunde konstatera att jag är säker på runt 40 frågor. Det räcker för att jag ska bli godkänd :)

Nu är det sovdags. Imorgon ska jag köra ett baspass spinning igen och onsdag blir det rask promenad på lunchen. Torsdag blir det ingen yoga men däremot ett nytt naprapatbesök. Stavgång på kvällen. Fredag, stavgång :)

På nåt sätt ska jag nog få den här veckan att gå utan det lilla extra, dvs medeljympa, yoga och jogg. Hellre att jag får ett balanserat bäcvken igen!!

Nu börjar jag bli lite nervös

Ny löprunda ikväll. Laddade iPoden med skön peppande musik och gav mig av. Stegen kändes lättare än igår, flåset funkade perfekt och musiken pushade mig framåt. In i skogen, uppför den tröga långa backen, hälen först, pendla med armarna, yes! jag kom upp, vila i nerförsbacken. Foten kändes bra, ingen värk. Joggade på och flåset låg på en fin jämn nivå, två branta backar till och en lång dryg en som suger i benen, men jag tampade på....tills jag kom ut på asfaltsvägen igen. Damn, då var det kört, värken under foten kom tillbaka. Det gick inte att springa så jag linkade hemåt, fortfarande med spring i benen som jag inte visste vart jag skulle göra av. *morr*
Tittade ner på mina fötter medan jag gick ovh såg till min fasa att jag nu blivit så pass sned i bäckenet att jag hade vänster fot precis rakt under mig medan höger fot hamnade lite mer åt....höger.......känns inte alls bra det här.
Troligtvis är det höftens fel att jag får ont i foten. har aldrig haft det problemet tidigare. Skorna jag sprang i förra året funkade bra förra året, men i år när jag prövade dom....fick jag ont i höger fot. Jag tror nu definitivt att det inte är skorna det är fel på, det är min höft.
Jag lägger nu all mitt hopp till naprapaten imorrn. Snälla, söta, hjälp mig få ordning på höften innan jag blir galen!!

Iofs skulle jag även kunna ha en liten fraktur i foten men man vet aldrig..........

Fotbesvär....neeeeej!!

Hemkommen igen efter utbildningen i Rotterdam känner jag mig utvilad och klar att börja träna igen. I torsdags morse hoppade jag ur äsngen och körde lite egen minicore träning framför tv´n på hotellrummet innan jag hoppade i duschen. Det blev vääääldigt mkt stillasittande torsdag och fredag, lååånga lektioner (europeer fattar inte värdet av femminutersraster varje timme!!) och luncher som knappast är nyttiga ur näringssynpunkt (kokerskan i kantinan på vårt Europa kontor tycker att friterad Holländsk mat är det enda rätta, annars får du tugga på en torr sallad) så skrek hela in kropp efter någon form av fysisk aktivitet. Tack och lov promenerade vi tre långa sträckor i torsdags kväll så jag somnade gott framför TV´n :)
Lite kul var det dock att höra hur folk förfasade sig över hur mkt mat jag åt, och att jag åt nästan hela tiden :) Men jag är ju hungrig hela tiden! Dessutom tänker jag ju lite på vad jag stoppar i mig också. Mkt frukt och vatten funkar alldeles utmärkt på lektionerna :) Passade på att bara beställa fisk och skaldjursrätter när vi var ute och åt.

Dessutom kunde jag utnyttja flygtiden ner och upp till att plugga, plugga, plugga! Det gick alldeles utmärkt att koncentrera sig och jag fick en hel del gjort. Kändes riktigt bra när vi landade :)

Så igår bestämde jag mig för att ge mig ut på en ny löparrunda. Nya skor, soligt väder och nya krafter. Allting pekade åt rätt håll! Ägnade dock förmiddagen till att städa och tvätta först och sen jobb i repan en timme. Direkt efter stängning gav jag mig av. Jag var redan påklädd och färdig så jag startade direkt rån Friskis och sprang min nya runda ner mot sjön. Hela tiden hade jag mitt nya pass i åtanke, registrerade terrängen och planerade olika moment, backträning, fartlekar, intervaller mm. Jag prövade själv att köra lätt backträning upp och ner fem ggr och bestämde mig för att detta perfekta ställe blir min framtida träningsplats. Sen vidare ut i bostadsområdet. Benen kändes dock lite trötta och nu började höger fot värka....igen. Men va fan! Tredje paret skor och samma jävla värk återkommer. Nånting är galet! Jag joggade på i lugn takt men värken molade på. Ok, jag sprang på asfalt, inte bra men jag tror faktiskt att den största orsaken är mitt sneda bäcken. Hela högersidan är ju snedvriden, ben, knä, fot. Det syns ju ganska tydligt!!
Har bokat tid hos naprapaten/kiropraktorn imorgonbitt och jag hoppas nu att han kan hjälpa mig. Nu är det bara två veckor kvar till Steg 2 kursen och jag måste klara av att springa/gå tre pass/dag i fyra dagar. Jag gör vadsomhelst, bara jag slipper värken under foten....... :(
Vill bara tillägga att jag inte känner av denna värk vid andra former av fysisk träning, enbart vid distanslöpning.

Idag ska jag pröva ett nytt pass (om jag hinner) men klockan 15,00 gäller det. Provet. Håll tummarna!
Jag är skitnervös, men det kanske bara är bra?


Trött i benen

Eftersom jag skulle jobba igår kväll i Friskisrepan så blev veckans spinningpass inställt. Trist men jag får å andra sidan ledigt nästa måndag istället vilket jag kan utnyttja till att pröva på andra kul träningsformer! :)
För att kompensera det förlorade träningspasset tog jag en joggrunda på lunchen, 45 min. Körde några intervaller, 30-40 (gå/jogga lätt 30 sek/springa snabbt 40 sek). Jag kände att benen var trötta och musklerna ville inte riktigt alls jobba som jag ville. Joggade istället hemåt igen och ägnade mig åt att tänka på andningen, fokusera i uppförsbackar och njuta av våren. Självklart avslutades turen med bastu och en god lunch :)
Stegräknaren visade totalt 13226 steg igår kväll!! Fantastiskt!! Ända tills mobilen pep till och ett sms från Mia informerade mig om att hon gått över 18000 steg!!!. Hm, ok, bara att ta nya tag! Jag kommer igen Mia! 19000 steg är på G!! ;) *hehe*

Idag hade jag planerat att hinna med ett medelpass jympa innan jag åker på utbildning i Rotterdam men jag insåg imorse att det kommer aldrig funka. Jag hinner inte. Fan. Men ok, kroppen får vila idag. Två dagar på hotell utan gym känns inte speciellt kul men jag får göra det bästa av saken. Styrketräning med kroppsvikt. Armhävningar, situps och lite annat. Core är nyckelordet :) På lördag kommer det förhoppningsvis spritta i benen igen så självklart har jag planerat in ett löppass då!

På söndag är det prov. *huva* Börjar känna av dom gamla tentanerverna nu. Ska plugga på planet idag och sen blir det till att läsa på hotellrummet på kvällarna. På lördag ska jag läsa igenom hela boken igen från pärm till pärm och sen MÅSTE allt sitta!!

Träna lugnt!

Tralalalala

Jympan gick som en dans idag. Så himla skönt att bara släppa allt på skrivbordet och promenera i solskenet ner till träningslokalen. Jag till och med bjussade mig själv på en stund i bastun efteråt, men säg inget till chefen ;)
Dagens ämne på jobbet var stegräknare. Vi ska delta i Korpens stegtävling och i torsdags kom våra startpaket. Redan imorse började folk att använda stegräknarna. Kul att se att kämparglöden redan är tänd! Så nu har vi alla traskat runt idag och jämfört antal steg med varandra. Hm, undrar hur många steg man kan skramla ihop på ett megaintensivt spinningpass?.....för det borde väl funka eller? :)
Själv räknade jag ut att man på vägen mellan kontoret och Friskis kan skramla ihop så mkt som dryga tusen steg. Om man då tänker att man minimum bör knata runt 7000 steg/dag för att må bra så kan man ju snabbt räkna ut att sju vändor mellan kontoret och Friskis skulle göra susen! Dessutom är det ju gratis att gå ;)
Nä, självklart vill jag ju att folk ska kliva över tröskeln och träna på lokal också, det är ju så himla KUL!
Men kom gärna på mina utepass i sommar också ;)

Just nu fullkomligt vimlar det av aktiviteter som jag vill delta i. Nästa söndag är det Stora Vandrardagen på Friskis Stockholm och jag är bra sugen på att hänga med på en av de lättare promenaderna. Packa matsäck, på med kängorna och ett glatt humör (jag förutsätter att solen skiner också) och så ger man sig av! Det tål verkligen att funderas på!
Om det inte vore för att jag har en essä och en kommande tenta som hägrar också och det börjar bli ont om tid att plugga.......argh!
Men nog om det, måste fortsätta plugga till provet nu på söndag. Stretch och töj står på tur nu!

Core=kärna

Det är väldigt lätt att glömma att man bör träna fler muskler än lår, vad, mage och armar. Det finns ju ett gäng till som balanserar, stabiliserar och håller upp kroppen och dessa behöver också tränas.
Min utmaning i vår blir att träna och stärka dessa muskler och få en mer balanserad kropp. Mitt bäckenpart är så ostadigt och vingligt just nu att jag känner mig lika smidig som en elefant på lina. Jepp, det är verkligen illa. Men jag har ett problem. Jag är sned i kroppen. Från bäckenet och ner. Om två veckor ska jag till en naprapat/kiropraktor för att se om det går att göra något åt detta. Det är extremt frusterande att leva med denna obalanserade kropp och många rörelser under yogan/jympan och annan träning är nästintill omöjliga eller åtminstonde väldigt svåra/jobbiga att göra för mig. När jag började med jympan tex så hade jag svåra problem med att hålla balansen när vi hoppade runt. Kroppen ville väldigt gärna tippa över. Nu har jag arbetat upp musklerna så jag har en viss styrka i dom men ostadigheten består.
Nu vill jag veta om det går att "knäcka" tillbaka bäckenet eller om jag måste lära mig att leva med detta. Skulle vara intressant att veta också hur det blev så här.......

Hur som helst. Ikväll testade jag Core träning på Friskis Norrtälje. Svettigt, mkt styrka, balans och stabilitet. En verklig utmaning för mig och min kropp. Koordination är dessutom inte min starka sida. Jag skulle bli en usel dansare btw.......
Det blir nog ett pass nästa söndag igen fast jag är också väldigt sugen på Skivstång. Måste fundera!!

Ny vecka på G, så här ser schemat ut just nu:

Måndag: lunchjympa medel 30 min
Tisdag: Jogg 45 min
Onsdag: Jympa medel 60 min
Torsdag: vila alt. styrkeövningar med kroppen som redskap, fokus på armar och överkropp
Fredag: vila
Lördag: Jogg 60 min
Söndag: Jogg 30 min + Core eller Skivstång 60 min

Det bara snurrar i skallen, men på ett positivt sätt :)

Hela dagen igår läste jag om kondition, blodomloppet, hjärtat och lungorna. Till slut snurrade alla begrepp bara runt i skallen. Som tur är så känns det som att det mesta faller på plats nu. Det blev ingen träning igår, om man inte bortser från hjärnträning dårå ;). Lårmusklerna var ganska så stumma efter medeljoggen (läs tidigare inlägg) och kroppen signalerade tydligt att den ville vila.
Idag blev det dock en liten runda. Hade tänkt mig jogga lätt 30 minuter men när jag kom ut kom jag på att jag glömt min klocka så jag bestämde mig för att istället bara jogga på och försöka fokusera på teknik och andning. Jag räknade steg, kände in tempot och anpassade andningen därefter. Lååånga, djupa andetag med magen. Efter några minuter hade jag hittat flytet. Jag valde dessutom en helt annan väg idag. Sprang åt helt andra hållet faktiskt, på "outforskad" mark. Tänkte att jag kunde ju passa på att reka lite i området. Ju fler rundor och småvägar och sträckor jag känner till desto enklare blir det för mig sen att bygga ihop ett bra löppass. Jag letade mig ner til sjön och hittade en stig som gick längs med strandkanten. Vilken underbar löpstig! Tänk i sommar när solen skiner och vattnet glittrar! Jag hittade även en backe som kan vara perfekt att köra backträning i början. Inte för brant och inte för lång. Många bra rksträckor där man kan köra lite intervallträning och en fotbollsplan man använda sig av om man skulle vilja köra intervaller där istället.Inte så mkt trafik heller vilket jag tycker är bra. Då slipper man tänka på att akta sig för bilar och istället koncentrera sig på träningen. Det blev en runda på ca 50 minuter. Vet inte exakt hur långt jag sprang men det det var en underbar tur! Stretchade utanför porten innan jag gick in.
Jag e lite sugen på att köra ett Corepass i Norrtälje imorgon kväll men lite mer löpning skulle inte heller skada.
Detta tål att tänkas på!!

Men nu, middag och godis! :)

En omtumlande och lärorik dag

Jag vill först bara säga att jag har blåsor under fötterna och en jävla värk i lårbenen :)

Gårdagens träningsschema började mjukt med ett KiYoga pass på Friskis Kista. Eftersom det var två veckor sedan sist så kände jag mig lite ostadig och skakig. Konstigt nog hade jag inga problem att varva ner och kontrollera andningen dock. Solhälsningen kunde jag ha gjort bättre men min kropp (med snett mellanparti) ville något annat. Det blev lite skakigt. Så kom en ny asana som heter Kamelen. Jag har testat den tidigare på ett KiBalans pass i Norrtälje och jag måste säga att den tillhör en av mina favoriter. Ledaren visade nu en enklare variant där du står på knä, höjer armarna över huvudet och böjer sakta ryggen lätt bakåt o tittar uppåt. Lätt, eller hur? Ok, pröva nu istället att knästående luta dig bakåt och liksom luta händerna bakåt mot fötterna.....så här:

                                                                                
                                                                                Från: netspirit.com

Inte lika lätt va? :) Men JAG klarade det!! Wohoooooo!  Och YES, jag kunde även stå kvar och hålla ställningen och andningen avslappnad en stund utan problem!! För att toppa detta så hörde jag hur andra i lokalen kämpade med denna asana och plötsligt utropar en tjej "titta hon kan ju!". En ström av lycka och självförtroende sköljde över mig. Trots att inledningen på passet inte gått så bra så spelade det inte längre någon roll. Jag var ändå avslappnad, fokuserad och jag hade vågat pröva. en riktig utmaning som gav resultat :)

Vid arbetsdagens slut packade jag ihop mina saker och styrde mina steg mot tunnelbanan. Jag skulle testa på ett medeljogg pass på Friskis Kungsholmen. Strax utanför jobbet blev jag stoppad av en tjej som visade sig komma från World Class. Hon ville erbjuda mig ett gratis träningspass där men jag svarade med ett leende att "tack, men jag är funktionär på Friskis". Jag trodde ju att hon skulle släppa mig där men istället utmanade hon mig. "Va kul! Kom och pröva våra lokaler då så kan du jämföra!" Tja, why not? Dessutom tänkte jag att man kan ju alltid utnyttja en gratis träning till att hänga med Mia på bodypump nån dag.

Så kom jag till Kungsholmen. Eftersom jag var ute i god tid passade jag på att kika lite i affärer. Hittade lite smått o gott på Indiska men bestämde mig för att hålla i slantarna. När jag kom till Friskis var det proppfullt i receptionen. Folk trängdes och två värdar höll i biljetter som skulle delas ut "först till kvarn" efter ett visst klockslag. Jag tänkte "shit, ska ALLA dom här jogga??" Vilket jäkla tryck det måste vara på deras pass........Så jag stod där en stund utan att riktigt veta vart jag skulle ta vägen. Till slut gick jag fram till en värd och frågade vilket pass alla väntade på. Det visade sig vara intensiv (jympa förmodar jag). *phew*. Jag bokade in mig på joggen, köpte ett lås och gick för att byta om. Tjejen i kassan hade sagt till mig att jogginggänget skulle mötas i repan så jag gick dit o satte mig att vänta. När klockan närmade sig kvart över sex började jag undra vart ledaren tagit vägen. Det satt en tjej bredvid mig o vi tittade båda på varandra. "Ska du jogga? Jepp, ska du? Jepp................men...är vi dom enda? och var är ledaren?" Det visade sig att även hon var ny där och visste lika lite som jag. Till slut frågade jag en värd och vi blev hänvisade en trappa upp. Bra jobbat repan! har ni ingen koll? Vi mötte jogginggänget i trappan och försökte stämma av lite vilka intensiteter dom hade tänkt springa och hur långt. Jag snappade upp medellight och medel och bestämde mig snabbt för det första. "Då hänger du bara på mig" ropade en kille på vägen ner. Vi skulle springa tillsammans en bit först och en av ledarna sa att vi skulle bort till Kungsträdgården "men gud, det är ju långt dit! utropade tjejen från repan och jag tänkte i mitt stilla sinne "gode gud, vad har jag gett mig in på???" Väl ute småjoggade vi alla bort till Stadshuset där vi körde lite uppvärmningsövningar. På vägen dit småpratade jag med tjejen som jag mötte i repan och det visade sig att hon tränade inför Stockholm marathon. Stor eloge! :) Samma ledare som jag mötte i trappan tidigare hakade på oss och småpratade lite. Jag berättade varför jag var där på passet (jag ska bli joggledare och ville testa på ett medelpass) och ledaren gav en massor med goda råd o tips som jag ska förvalta. Från Stadshuset delade vi upp oss, bas, medel, medellight och intensiv. Jag frågade igen vem jag skulle haka på för medellight och samma kille som tidigare ropade "häng med mig!" Sagt o gjort, jag hängde på och nu ökade tempot, jag hängde med, över broarna till Gamla Stan, bort mot Slottet. Så var det dags för backträning. Uppför backen vid Slottet i hög fart och gå ner till andra sidan. Sen vända och springa snabbt upp och snabbt ner. Gissa vem som kom sist, låångt sist. Pinsamt. Men jag gav mig inte. Vi joggade vidare och vid grand Hotel körde vi fartlek (siste man ut). Vi skulle jogga i lågt tempo så siste man kunde springa snabbare förbi alla andra. Jag kämpade och slet för att komma förbi gruppen. Herregud, dom sprang ju så jäkla snabbt!! Sista varvet bangade jag ur. Benen orkade helt enkelt inte. Så den ena ledaren, Micke, sprang med mig som nu hamnade rejält bakom de andra då vi styrde stegen ut mot Skeppsholmen. han peppade mig, lät mig gå när jag behövde och hjälpte mig med andninjgen som vanligtvis och alltid är mitt största problem. Andas djuupt och rytmiskt, med stegen. Ladda med syre till musklerna så kommer krafterna tillbaka. Han testade även mina kunskaper om musklerna vilket jag tyckte var skitbra för för då var jag tvungen att tänka på annat och kunde dessutom träna inför provet nästa söndag. Vi rundade Skeppsholmen och nu hakade ytterligare en kille på oss eftersläntare. Han hade tagit ut sig totalt i backträningen och såg nu rätt blek ut. Skönt att jag inte var den enda :) Vi joggade på, Micke peppade och tipsade. Håll armarna nere, uppe, testa, vad händer, andas ut i nedförsbackarna. Vi kom nu till Kungsträdgården där några ungdomar hejade på oss när vi sprang förbi. Vidare in på smågatorna i City, Malmskillnadsgatan var den enda jag kände igen. Genom ytterligare en park och nu hittade jag mitt steady state, flytet var bra, andningen funkade och jag kunde jogga hur länge som helst i samma tempo. Det var lite värre för killen som sprang med oss. Men han kämpade tappert! Jag ville peppa men ville samtidigt inte heller ta över ledarens roll för mkt så det vara bara att hålla igen. jag hade ju dessutom mig själv att tänka på. Vi sprang uppför och Micke ropade åt oss att tänka på hur vi håller arnarna, korta steg, jämn belastning och ANDAS DJUPT! Stannade vi till vid ngt övergångsställe skulle vi fortsätta att DJUPANDAS för att inte förlora syre. Nu kom vi bort till Rådmansgatan och ännu en kille hade hamnat med oss. Krafterna sinade även för honom. Vi skulle uppför en brant trappa och ingen av oss orkade springa. Micke visade ett bra knep man kan ta till om det suger lite i vaderna. Gå uppför trappan fast med låånga kliv och håll hälen på den bakre foten kvar i marken så länge du kan. Då sträcker du ut vadmusklerna en aning. Väl uppe joggade vi vidare. Tempo, tempo. När vi nådde bron som skulle ta oss tillbaka till Kungsholmen saktade vi ner en aning. Ledaren bad oss följa hans tempo och steg och göra precis som honom. Vi skulle testa på att ta längre steg men samtidigt hålla samma tempo som honom. Efter bron svängde vi höger och nådde en kort men brant och kurvig backe. Herregud vad det sög i benen nu!! jag kämpade på som en liten myra. Fortsatt småjogg och så plötsligt var vi nästan framme. Vi saktade nu ner och gick ca 100 meter då vi var tillbaka på Friskis igen. Jag fick en dunk i ryggen av den ena killen som tyckte jag jobbar bra och jag gjorde mitt bästa för att berömma de andra. Vi hade faktiskt kämpat bra! Dessutom berättade ledaren att dom i vanliga fall i en medelgrupp inte brukar dra på så himla fort. Det bara råkade bli så nu med de som sprang, de hade helt enkelt mera ork och spring i benen. Men vänta nu...medel? jag skulle ju springa i medellight gruppen? Jag hade alltså hamnat i fel grupp iaf!!! :) Jag log för mig själv och tänkte att jag nu ändå hade fått pröva på det jag kom för och vi sprang totalt nästan 11 km så jag gjorde bra ifrån mig!! Så in för lite styrkeövningar och stretch. Vi prövade på armhävningar, situps med lång hävstång, bakåtvända situps (för triceps) och plankan. Stretchen var det bästa. Ledaren passade även på att kolla om jag kunde mina muskler. Vilken muskel tränar/stretchar vi nu? :) Jättekul att få tänka till lite där :)
Jag stod kvar en bra tund och snackade med ledare sen. Jätteintressant att få bra råd om vad jag bör tänka på som ledare, hur jag lägger upp ett medelpass själv trots att jag kanske inte är i så bra form själv ännu och skor, andning, kläder mm. Tiden bara rann iväg tills jag insåg att jag var tvungen att röra på mig om jag nånsin skulle komma hem till landet igen. Bussarna går ju som bekant inte så himla ofta. Ledaren lovade samla ihop ett gäng och komma upp till Rimbo om jag bara hörde av mig när jag är diplomerad och färdig ledare. Skitkul!! Lite nervöst men ändå kul att få visa vad man kan! Så självklart tänker jag höra av mig. Dom är varmt välkomna!! :)

Jag studsade in i duschen....inte bara för att jag hade bråttom utan också gör att jag hade tagit många stora steg den här kvällen. Jag kände att jag hade utvecklats som människa sedan jag gått Steg 1 förra helgen och nu vågade jag ensam göra en sån här grej med öppet sinne, prata med folk och framförallt ha kul!! Självförtroendet växte flera meter igår kväll, jag lovar!!!
Jag hann inte handla nån mat utan hoppade på bussen till Tekniska där jag köpte mig en grovostfralla och vatten som jag åt på tunnelbanan ut till Danderyd. klockan närmade sig nu 21,45 och jag var jättetrött med glad. Lårbensmusklerna värkte och att gå i trappor var ingen lek. Varje steg brände. Väl på bussen lutade jag mig tillbaka och gick igenom dagens händelser. Så mycket positivt. Så mycket att tänka och fundera på och så mycket som fallit på plats.

En helt perfekt dag helt enkelt!

PS. Idag blir det inget danspass, jag har alldeles för ont för det. Så en promenad och lite vardagsmotion är det som står på schemat :)

Lätt som en fjäder

Medeljympan igår kändes som piece of cake. Mina muskler bar min kropp som en stor fjäder och jag upplevde träningen som mycket lättare än vanligt. Där ser man, träning lönar sig :)
Dessutom satt de flesta rörelser riktigt bra nu. Där ser man, mitt nervsystem har lärt sig ;)

Det blev även en hel del vardagsmotion igår. Mycket promenerande fram och tillbaka och eftersom jag missade bussen vid Tekniska så fick jag även gå upp till skolan i dryga 10 min, rask takt! Just ja, jag gick även tillbaka ner till Tekniska efter skolan!

Detta eviga promenerande ledde till att jag var hungig i stort sett varannan timme igår. Försökte naturligtvis att äta så ofta jag kunde, fisk, frukt, smörgås, fil.

Idag yoga!! Mmmmm, jag har verkligen längtat. Det är nu två veckor sedan sist.

Jag behöver lite ro i själen.

Spinning around

Så var det dags att mjuka upp benen igen efter lite vila. Bas spinning med Mika (eller snarare mot medel) fick fart på blodet  och hjärtat. Filmjölken jag åt dryga två timmar innan passet tryckte dock på lite men inte så att jag fick någon "må illa" känsla som tur var. Helgens styrke och konditionsträning hade förbättrat min kondition en aning så jag kände mig inte lika uttöttad som jag vanligtvis brukar under detta pass. En lagom inledning på träningsveckan.

Idag blir det en timme medeljympa på lunchen! Längtar redan!

Resten av veckorschemat ser ut så här:

Onsdag: Medeljympa 60 min
Torsdag: Yoga 60 min + Medeljogg 60
Fredag: Danspass eller jogg 60 min?
Lördag: Vila
Söndag: Stationsjympa 60 min + jogg 30 min

Hej hopp!!

Friskis, friskare, friskast!!

Många har talat varmt om grundkursen eller Steg 1 på Friskis ledarutbildning och idag är också jag benägen att stämma in i samma kör. Jag har genomlevt fyra av de bästa dagarna i mitt liv. (Ja, jag vågar faktiskt påstå det!) Jag har utvecklats som människa och person, lärt mig otroligt mycket, fått bra erfarenheter och lärt känna många supertrevliga människor. Fyra av dom kommer jag att träffa igen om en månad då vi ska gå Steg 2
Det var med nervös och spänd förväntan som jag klev på bussen mot Lillsved tidigt i torsdags morse vid Slussen. Jag var helt ensam och kände inte en kotte av deltagarna. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig, vad som skulle krävas av mig och okm jag skulle orka de fysiska övningarna. Men redan när vi klev av bussen så började deltagarna prata med varandra. Vi checkade in och lämnade av väskorna på rummen. Vi bodde enkelt men rent på ett vandrahem på anläggningen. Sen styrde jag mina steg mot utbildningslokalen där jag mötte två glada ledare, Nick Atkinson och Mia Mörner som hälsade med ett stort leende och bjöd på frukost. Jag greppade en macka och tog en promenad i vårsolen ner till vattnet där jag snabbt kunde konstatera att vi faktiskt befann oss ute i skärgården. Ett lugn infann sig inom mig och jag gick tillbaka upp till lektionssalen där vi nu skulle börja Steg 1. 
Efter att alla fått gå fram och presentera sig framför klassen började vi direkt med teorin. Första dagen var det anatomi som gällde. Detta följdes sen av kursens första pass, medeljympa. Inga problem att hänga med och konditionen var det inget fel på. Skönt att få röra på sig och glädjen spred sig snabbt. Nick och Mia delade upp passet och körde hälften var så att vi skulle få känna på hur olika ett medelpass kan läggas upp. Efter dusch var det dags för lunch. Maten var gudomlig, hemlagad, fräsch och välkomponerad. Det skulle bli mycket mat under kursens gång. Vi åt i stort sett varannan timme, frukostbuffé med flera olika sorters gröt, müsli, flingor, fil, bröd, frukt mm, fika med hemgjorda smoothies och mackor, bra varierad lunch och middag med stor grönsaksbuffé och så bulle eller kaka till e.m fikat. Självklart fick vi även kvällsfika, macka och the :) Vi behövde definitivt INTE gå hungriga där! Frukt fanns alltid till hands och det bjöds även på godis under lektionerna :) Andra passet var ett ute pass och vi körde jogging. Vårsolen tittade fram och det var alldeles vindstilla. Fåglarna kvittrade och skärgårdsluften var klar och ren. Vi testade på lite fartlekar, vi sprang i olika tempo och backar och avslutade sen med att springa längs med sjön och körde stretch vi bryggan. Jag mådde som gud!! Just i det ögonblicket var jag så lycklig att jag kunde spricka. Dessutom önskade jag att jag kunde dela ögonblicket med MarathonMia som är ännu mera löparglad än mig ;)
Första kvällen avslutades kl. 20,30 med att ledarna bjöd in på en liten tillställning där det bjöds på snacks i form av gurk och morotsstänger med dip *mums*. Vi körde en lek typ "jag mötte Lassie" där alla fick berätta nåt kul eller udda de gjort och sen skulle vi alla gissa vem det var som gjort vad. En riktigt bra aktivitet för att lätta upp stämningen.
Andra dagen fortsatte vi med mat och kost och musik, anatomi, allmänt om Friskis mm och vi var ute igen på ett motionspass, denna gång för att testa konditionsträning och intervallträning *pust*. vi prövade att springa i bastempo och sen i medeltempo, intervaller 90-45 och sen fri löpning hem. Solen sken och jag hakade på ett gäng som sprang genom skogen en bit och sen drog vi en dryyyg backe innan vi nådde strandkanten.
Det andra praktikpasset vi körde den dagen var ledarövningar. Ett mkt lärorikt sådant. Vi fick lära oss att se folk i ögonen, pröva på att instruera folk på bästa sätt och vi prövade på olika modeller. Sen fick vi alla pröva på ett mindre moment som jympaledare. Vi körde två olika rörelser och fick ca 1 min var. Vi jobbade i små grupper om 5-6 personer och turade som att stå i mitten och leda. Det var faktiskt riktigt kul att stå där i mitten och det kändes inte heller konstigt att peppa de andra och samtidigt söka ögonkontakt laget runt.
Jag skippade kvällsfikat denna gången och stack direkt till vandrahemmet när lektionerna var slut 20,30. Det hade varit en intensiv dag och jag behövde lite tid och rum för mig själv. Mysbrallor och ulltofflor på och sen ner till TV-rummet där jag bänkade mig framför TV´n. Ganska snart fick jag sällskap av några andra trötta själar.
Tredje dagen var jag uppe med tuppen. Ville dra nytta av de underbara omgivningarna så jag klev upp kl. 6, 30 och joggade runt i skog och terräng ca 45 min. En riktigt skön start på morgonen och efter duschen smakade frukosten extra gott!! :) Dock kände jag under dagen att krafterna började sina och det blev svårare att fokusera helt på föreläsnignarna. Vi gick igenom kroppens anatomi och jobbade i grupper med att hitta de stora muskelgrupperna och vår uppgift var att klura ut vilka typer av styrkeövningar aktiverar de olika musklerna. Efter lunch var det dags för ett styrke och rörlighetspass, stations eller cirkelträning. 5 stationer, 6 varv totalt. 3 styrka och 3 kondition. Svetten sprutade och musklerna skrek, vi jobbade 45 sekunder på varje station sen 15 vila osv. Trots att jag hade laddat med vatten under dagen så fick jag ont i huvudet mot slutet av passet. Krafterna tröt men jag tog mig igenom med huvudet högt. Vi avslutade med att gå igenom olika typer av stretchövningar. Just ja, innan passet gick vi igenom olika rörlighetsövningar.
Nu var jag ganska så trött men sådär skönt trött som man blir av träning. Vi åt middag och avslutade sedan kvällens lektioner med lite olika rollspel där vi sammafattade allt vi gått igenom.
Sen var det dags för fest. Vi hade fått i uppdrag att bjuda in ledarna på fest och så blev det. Fyra av deltagarna hade planerat lite extra och satt ihop ett rollspel där ledarna hade huvudrollerna, helt ovetande naturligtvis. De skulle vara brudparet och vi deltagare tillhörde vardera av deras släkter. Alla fick en specifik roll tilldelad sig och sen var det upp till var och en hur man ville förvalta den. Några peronser hade dock fått i uppdrag att hålla tal under kvällens gång.
Hela spektaklet blev riktigt lyckat!! Det dukades upp ett långbord inne på herrgården och när vi kastade ris på ledarna utanför på trappan blev de först riktigt paffa men snabbt fann de sig i situationen och spelade med. Vi gick alla in och satte oss och sen började folk allt eftersom att hålla tal. Det blev många skratt och kvällen var definitivt lyckad. Det blev några sällskapslekar och sen dans. Ledarna började med att bjuda på ett uppträdande taget ur danspasset. Alla jublade och klappade händerna och hängde snart med :) Mycket disco och dans följde. Att folk festade loss med jympaskor på fötterna och pulsklockor på vristerna kändes helt naturligt,det låter kanske sjukt för en utomstående men när man levt tillsammans med ett gäng som delar samma intresse som du, träning och motion, så är det inte längre så konstigt. Vi är ju Friskisar!! :)
Själv stupade jag i säng vid 23,30 efter att desperat försökt vakna till med en frisk promenad ute under stjärnhimlen. Det var dock lönlöst och jag retirerade i säng. 
Sista dagen var vi uppe vid 7 igen och nu skulle vi förbereda ett träningspass gruppvis, utföra det och sen diskutera för och nackdelar och berömma varandra för de vi gjort bra. Det kändes bra och avslappnat, jag tog hand om fartlekarna och gjorde mitt bästa för att hålla ihop gruppen och stämma av med dom hur dom mådde och om dom orkade ett varv till.
En kort redovisning i lektionssalen och avslut ledde till diploutdelning, handskakningar och avsked. Sorgligt på så vis att man levt med dessa människor så nära under fyra intensiva dagar men skönt att få åka hem och sova i egen säng och få vila :)
Men det har definitivt varit värt all tid och energi!! 

Ibland går det inte alls

Jag vet inte vad som hände. För lite vatten? För mkt kaffe? För lite sömn? För lite vila? I måndags mådde jag absolut toppen och träningen gick som en dans. Igår.....botten. Kände inte av tröttheten så mkt på dagen men på eftermiddagen stelnade käkarna till och jag kände mig väldigt rastlös i kroppen. Försökte vila på bussen hem, lyssna på klassiskt och somnade faktiskt en liten stund. Väl hemma bytte jag om och knatade ner till Friskis. Kände mig inte trött men dock stressad pga en del saker som hänt under dagen. Första halvan av spinningpasset gick som en dans. Andningen funkade, benen var med hela vägen och positionerna funkade bra. Men sen plötsligt.....en klump i magen, ville inte dricka. Mådde illa, blev trött i kroppen. Lättade av motståndet och trampade i min egen takt. Funderade på att kliva av men fortsatte ändå, lite lugnare än de andra bara. Jag cyklade till slut i mål men klev sen av cykeln med darrande ben. Jag var totalt slut fysiskt. Insåg att jag antingen a) har en förkylning i kroppen, b) borde ha vilat istället eller c) inte fått i mig tillräckligt med vatten och mat under dagen.

Stod kvar en stund och pratade med folk innan jag långsamt drog mig hemåt. Lastade in lite blodpudding med lingonsylt och apelsinjuice och avslutade med en morot. Sen direkt i säng för att vila.
Idag är en total och fulllkomlig vilodag. Imorgon börjar ledarutbildningen och jag vill för allt i världen inte sabba konditionen och orken inför denna så nu blir det lätta promenader och fötterna på bordet ikväll :)

Detta blir troligtvis mitt sista inlägg innan jag åker. En full rapport om utbildningen kommer på söndag kväll tidigast.

Tjohopp!

Åh! Så fin!

Jag gjorde som MarathonMia och gick till Stadium och köpte mig denna fina kreation:

image1

Nästa gång vi springer kan vi kalla oss sisters, the Runner Sisters :)

Motvind och medvind

Tillbaka igen för en uppdatering efter att det varit lite knepigt att ta sig in i bloggen under helgen.

I lördags hade jag en skön vilodag. Jag lät kroppen ta igen sig efter fredagens långpass och ägnade dagen åt att springa upp och ner i trappor istället. Dvs, jag spenderade tiden i tvättstugan.
Såg till att slappa ordentligt på lördagskvällen och jag hade laddat ordentligt med smågodis och vindruvor. Lustigt nog var det vindruvorna som tog slut först. Smågodiset står fortfarande kvar hemma.....i påsen.......

Söndag. Stora pluggdagen. Satt nästan hela dagen och pluggade till Friskisutbildningen. När klockan närmade sig 16 drog jag på löparskorna och gav mig av. Ville springa 6-7 km och jag bestämde mig för att köra passet på flackt underlag. Det blev banvallen rakt ut och sen tillbaka. Medvind i ryggen på vägen ut. Motvind tillbaka :( Gick inte alls bra och jag var tvungen at retirera och gå en lång bit tills jag hamnade i skogen igen där vindarna inte var så starka. Då drog jag igång löpstegen igen och fokuserade både blick och andning. Stegn kändes lätta, andningen flöt på bra och när jag sprang in på parkeringen hemma kändes det som att jag trots allt gjort en bra insats. Ca 6 km totalt blev det. Efter en varm dusch och middag fortsatte jag med pluggandet. Kändes extra inspirerande att kombinera teori med praktik!

Igår måndag blev det ett lunchpass medeljympa på Friskis Kista. Och vilket jäkla bra flyt jag hade. Löpningen har definitivt gett mina ben en ny och explosiv styrka. Jag blev ju knappt trött på jympan!

Ett baspass spinning idag blir det sista innan Ledarutbildningen på torsdag-söndag. Ska vila musklerna och börja utbildningen med nya, starka krafter!!

Jag är verkligen peppad nu!! :)

RSS 2.0